Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Guide: Almedalen for dummies

Sommaren närmar sig och snart är det dags för Almedalsveckan. Här är en nybörjarguide för dig som ska åka dit för första gången eller bara är intresserad av att veta mer om vad som händer där.

Vad är Almedalsveckan egentligen?
Almedalsveckan är en veckolång mötesplats för politiskt intresserade. Politikerveckan, som den även kallas, arrangeras årligen vecka 27 i Visby på Gotland. Almedalen är egentligen bara namnet på den park i Visby där partiledartalen hålls. Under veckan kryllar Visbys stadskärna av folk som är där för att knyta kontakter, gå på seminarier och hålla örat mot den politiska rälsen.

Partierna är arrangörer av veckan
Riksdagspartierna är huvudarrangörer och varje parti har vars en dag i schemat då diskussionernas fokus ligger på deras politik. Under kvällen på ”sin dag” talar partiledaren från Almedalens scen. Eftersom alla riksdagspartier ska ha vars en dag så blir Almedalsveckan olika lång under olika mandatperioder beroende hur många partier det finns i riksdagen för tillfället. Efter att Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen 2010 förlängdes veckan med en extra dag, till exempel.

Vem åker dit?
Förra året hade Almedalsveckan runt 30 000 besökare, som huvudsakligen tillhörde någon av följande kategorier:

 • Aktivister: Många ideella organisationer från civilsamhället är där. Almedalsveckan är ett billigt sätt att nå ut till många makthavare samtidigt.
 • Företagare: De flesta stora företag arbetar med public affairs och lobbyarbete i någon form, och har därför en delegation på plats.
 • Makthavare: Politiker och tjänstemän från kommun, stat, departement, landsting, myndigheter m.fl. åker dit för att lyssna och delta i diskussioner kring just deras arbetsområden.
 • Branschexperter är där för att prata om sina sakområden och försöka driva igenom förändringar de tycker behövs.
 • Journalister är där och skriver om snackisarna och de politiska samtalen.
 • PR-konsulter är där och hjälper organisationer att nå genom bruset.
 • “Vanligt folk” med politikintresse, men utan anknytning till förening, politiskt förbund, myndighet eller företag

Varför är Almedalen så speciellt?
Almedalen är unikt på så sätt att det är en kompakt samlingsplats där hela Sveriges politiska sfär öppet diskuterar frågor med varandra. Politiker har möjlighet att lyssna in åsikter från alla möjliga sorters organisationer eftersom alla från Naturskyddsföreningen till Volvo till Försvarsmakten finns där. Mötena sker dessutom i en avslappnad miljö.

Men närheten mellan de påverkande och politikerna har också kritiserats. Kritiker menar att de påverkande organisationerna och politikerna ibland kommer lite väl nära varandra under veckan, och att transparensen av vad som diskuteras under de sena kvällarnas rosémingel med hemliga inbjudningslistor inte alltid är särskilt hög.

73

Vad finns att göra i Almedalen?
Huvudsyftet med att åka till Almedalen är för de flesta att 1. att träffa folk och 2. att utbyta idéer. För att främja idéutbytet arrangeras en mängd seminarier och mingel under veckan i hela Visby. Alla är gratis att besöka.

Ett seminarium= en arrangör skapar samtal kring ett bestämt tema, som är relevant för deras organisation. Exempelvis arrangerar gärna fackförbund som LO och Unionen seminarier kring ämnen så som arbetsrätt, arbetsmiljö och bestämmelser kring migration av arbetskraft.

Seminarierna är oftast främst ett forum för envägskommunikation, med en föreläsare eller panel som pratar inför publik. För att skapa tvåvägskommunikation mellan besökare arrangeras mingel på kvällarna. Ett mingel innebär att en organisation bjuder in besökare att dricka drinkar och äta tilltugg på en kompakt yta i en avslappnad stämning. Här sker många informella möten.

Utöver seminarier och mingel brukar partiledartalen vara varje dags höjdpunkt.

324

Hur hittar man mingel och seminarier?
Alla seminarier 2016 finns listade här. Mingel kan vara lite svårare att hitta. Vissa mingel har helt stängd inbjudningslista, och för att komma in där måste du ha fått en inbjudan i förväg. Andra mingel är semi-öppna; alla kan anmäla sig till dem, men man måste anmäla sig i förväg. Men några mingel är öppna för allmänheten, till exempel Öresundshusets dagliga Smørrebrødsmingel. Mingel utannonseras ofta på de respektive organisationernas facebooksida eller hemsida.

Varför är Almedalen viktigt för PR-Sverige?
Politikerveckan är julafton för de som arbetar med politisk påverkan. Men det är inte så lätt att nå ut. Med 3 500 mingel som tävlar om uppmärksamheten är det de som lyckas profilera sig tydligast som når ut mest.

Vad gör PR-konsulter under Almedalsveckan?
Här är ett urval av arbetsuppgifter som man kan ha:

 • Fylla upp seminarierna med folk: Ser till att eventet redan i förväg får hype genom bra rubrik i Almedalsprogrammet, intressant samtalsämne och genom att få buzz i media.
 • Se till att rätt folk kommer på mingel och seminarier: Ser till att bjuda in rätt makthavare och branschfolk som ska påverkas.
 • Hålla kontakt med journalister: Drömmen är att få sitt seminarium att bli en snackis även utanför Visbys ringmur. Då behövs journalister som lyfter ämnet till nästa nivå.
 • Rodda: Politikerna, branschexperterna och aktivisterna kanske har tid att gå och äta glass i solen. Men för många PR-konsulter är Almedalen årets stressigaste vecka. Tält ska resas, ljudtekniker ska samordnas, Twitter ska bevakas och minglen måste maxas. Många byråer arbetar dessutom med flera kunder parallellt som ska servas under veckan.

110

Hur kommer man till Almedalen?
Antingen kan man åka till Visby med flyg från Sturup (Malmö) eller Arlanda (Stockholm), eller så tar man färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Att segla dit är också populärt, för de som har den möjligheten.

Politikerveckan guldgruva för Visbyborna
Antalet eventlokaler och hotell på Gotland är begränsade, därför hyr många av öborna ut sina hus i Visby till företag. Priset som företag betalar för att hyra en centralt belägen villa med trädgård kan ligga över 100 000 SEK för en vecka.

De flesta besökare går samman i grupper och hyr ett hus i utkanten av Visby där det är billigare hyror, bor på hotell eller hittar ett vandrarhem i närheten. Några idrottsföreningar och skolor öppnar också upp sina lokaler för besökare.

180

55

Almedalen 2014

Riksantikvarieämbetets vepa

IMG_8807

198

Omslagsfoto: Politikerveckan Almedalen via Flickr, CC BY-SA 2.0