Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Sierra Leone arrangerade precis världens första blockchain-baserade val

Den 7 mars gick Sierra Leones medborgare till valurnorna. Men den här gången var något annorlunda – 70% av rösterna registrerades genom blockchain-teknik istället för papperslappar. Tekniken ska göra rösträkningen mer transparent.

Det är första gången blockchain används live för rösträkning i ett val. Valteknologin har utvecklats av schweiziska tankesmedjan Agora, och genom blockchain registreras varje röst i ett transparent och decentraliserat system.

– Rösterna registreras och anonymiseras i Agoras blockchainsystem. I blockchaindatabasen finns varje röst öppen för alla att granska, räkna och validera på egen hand. Genom att använda blockchain kan ingen manipulera röster efter att de registrerats, vilket förhoppningsvis skapar en högre legitimitet för valet. Genom att processen är helt transparent och kan granskas av alla minskar risken för att oppositionspartier bojkottar valet — vilket kan ge högre valdeltagande, säger Leonardo Gammar på Agora som utvecklat systemet.

Unikt experiment med blockchain

Även om blockchainexperimentet inte innefattar samtliga röster, bara 70%, så är det första gången tekniken använts live i ett val. Målet är att minska korruptionen genom teknikens ökade transparens och därmed höja legitimiteten för valresultatet, samtidigt som man minskar kostnaderna för papperslappar och valurnor.

Agoras röstsystem skiljer sig från traditionella elektroniska röstsystem, genom att dess funktion är öppen för alla att granska.

– Vi är det enda företaget i världen som byggt en fullt fungerande blockchainplattform för röstande i val. Andra elektroniska röstningsmaskiner är tekniskt komplicerade ‘black boxes’, som är svåra att granska och har visat sig innehålla en mängd IT-säkerhetsbrister. Dessa brister har gjort att många amerikanska stater återgått till pappersröstning, säger Leonardo Gammar på Agora.

Analys: Afrikas utvecklingsländer leder tekniska utvecklingen

Sierra Leones blockchainröstning är ett exempel på hur afrikanska utvecklingsländer innoverar sina samhällen snabbare än västvärlden. De saknar tekniskt arv från 1900-talet och skippar nu flera steg av industrialiseringen som västländer genomgått och fortfarande bygger sitt tänkande på. Ett känt exempel är hur många i Afrika aldrig ägt en dator, utan har gått direkt till smarta mobiltelefoner istället. Där finns många samhällstjänster tillgängliga som appar, medan vi i Europa fortfarande använder blanketter eller webbsidor gjorda för datorskärmar för myndighetskontakter.

Läs mer