Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Youtube-influencers revolterar mot Guldtuben och mediebranschen i ny video

Sveriges största prisgala för influencers, Guldtuben, låter inte längre allmänheten nominera vilka Youtubers som bör vinna. I år har Guldtubens jury istället på förhand valt ut fem influencers som går att rösta på i kategorierna.

Förändringen kritiseras av Jocke & Jonna, två av Sveriges största Youtubers. I en Youtube-video som publicerades igår menar de att Guldtuben blivit en korrupt gala. De menar att Guldtuben försöker skapa en medieelit som exkluderar vanliga Youtubers – vilket går emot internetkulturen om öppenhet och allas möjlighet att nå ut.

– Vi är inga stockholmsmänniskor som springer på Stureplan och galor och allting. Vi skiter fullständigt i sånt. […] Det är klasshat. Galan var emot mobbing. Grattis, ni har skapat det största mobbingeventet ever. Där vi medelklassmänniskor, som inte ingår i societen […] aldrig kommer bli den ‘fina kretsen'” säger Joakim “Jocke” Lundell i videon.

De vill skapa en egen gala till nästa år, säger de i videon.

Kritiserar tidningarna

I videon kritiserar de också Expressen, Bonnier och andra traditionella medieorganisationer som de menar angriper Google och Youtube i syfte att behålla sin egen ställning på mediemarknaden. De hävdar att politiska förslag framlagts om att tillsätta 30 personer som ska “granska” allt material som publiceras på Youtube för att skydda valet. Vilket politiskt förslag de syftar på är okänt.

De menar att Google, Youtube och andra sociala medier har gjort det möjligt för personer som inte har en “societetsbakgrund” att bli nå ut och bli kända. Jocke och Jonna kommer själva från en enkel bakgrund, framhåller de.

Journalisten Emanuel Karlsten kallar tilltaget “djupt konspiratoriskt”, men “väldigt talande om det pågående medieskiftet och de mörka idéer som finns om hur medier arbetar”.

Analys: Nya medier angriper de gamla

Det är intressant att se kändisar som härstammar från nya medier som Youtube revoltera mot den gamla mediemarknaden. Youtubers har historiskt inte gjort sig kända för sitt politiska engagemang, men i takt med att Youtube gör det möjligt för vem som helst att bli känd riskerar en spricka att uppstå mellan den gamla mediebranschen och de nya uppstickarna. Precis som vid vilken branschdisruption som helst.

Läs mer: