Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Fler borde presentera årsredovisningen i videoform

Årsredovisningen är ofta ett projekt som prioriteras lägst i högen av arbetsuppgifter. Den blir till slut ett stelt A4-dokument som läggs upp på MyNewsdesk och sedan glöms bort. Men då missar man en guldchans till publicitet.

Årsredovisningen behöver inte enbart vara ett ekonomidokument, den är ett utmärkt tillfälle att få berätta sin brand story och om hur organisationen utvecklats under det gångna året, i egna ord. Och varför nöja sig med att publicera redovisningen i form av ett svårgenomträngligt pappersdokument? Fler borde göra som Google och Försvarsmakten och släppa den i videoform. Video är ett mycket lättillgängligare medieformat som når ut till fler. Det är roligare att dela en video i sociala medier än en pdf-årsredovisning.

Särskilt inom offentlig sektor borde fler kommunikatörer därför ta efter Försvarsmaktens exempel (videon nedan). Det är viktigt att medborgarna informeras om vad skattepengarna går till, och därför bör särskilt offentlig sektor prioritera att framöver berätta om sin verksamhet via medieformat som är enklare att ta till sig för medborgare än långa pappersdokument – exempelvis genom att göra en video.

Om pengarna inte räcker till en video kan man göra som mailutskicksföretaget Mailchimp eller designsajten Behance, och presentera årsredovisningen som en egen specialsajt.

Tips: Här är en sajt som listat årets bästa “Year in Reviews”. Kolla in den om du vill bli inspirerad.