Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

How to: Gör själv enkla infovideor

Video är en mycket effektiv form att kommunicera ut budskap genom idag, särskilt online. Men att ta fram egna videor är för många marknadsförare ett mycket omständligt och dyrt projekt.

Därför var det särskilt glädjande för mig att upptäcka videoverktyget Powtoon. Powtoon släpptes för två år sedan och låter marknadsförare enkelt göra egna infovideor genom ett simpelt “klipp- och klistra”-interface, som inte är svårare att använda än Powerpoint. Verktyget innehåller både massor av färdiga animationer och färdiga mallar att bygga utifrån för t.ex. produktdemo-teasers, eventinbjudningar etc.

Powtoon finns som gratisversion för den som vill testa, men för att kunna ladda ner filmerna efter att man gjort dem för att exempelvis kunna ladda upp på sin egen Youtube krävs premiumversionen. Den kostar från $19/månad och uppåt.

En möjlig nackdel med Powtoon är att filmerna ju inte blir lika snygga och “skräddarsydda” som professionellt animerade videor. Och desto vanligare verktyget blir, desto mer kommer videorna att förknippas med en budgetkänsla. Lite som Clipart, som var snyggt när det lanserades men blev sunkigt när folk började överanvända det i presentationer.

LÄNK: Powtoons webbplats

Lägg ut speakerrösten på entreprenad

Är man ensam marknadförare på företaget och själv har en dålig engelsk brytning kanske man inte vill spela in voiceover själv. Då föreslår jag att man låter någon annan med bättre röst göra det, exempelvis genom att lägga ut en voiceover-förfrågan på 5-dollar-tjänstesajten Fiverr.

VIDEO: Så fungerar Powtoon

VIDEO: Fler exempel på infovideor gjorda med Powtoon