Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Kan chatbotar hjälpa oss att bearbeta sorg?

Forskaren Muhammad Ahmed visste att hans barnbarn aldrig skulle få träffa sin farfar, så han gjorde en AI-version av honom. Hans “griefbot” har blivit en uppmärksammad teknik, som kanske kan hjälpa oss att hantera sorg själva i framtiden.

“Griefbots” är botar som konverserar i text eller tal med användaren, på ett sätt som efterliknar en avliden människas sätt att kommunicera. Muhammad Ahmed byggde sin bot baserat på brev, ljud- och videoinspelningar och textmeddelanden som hans far lämnade efter sig.

– Idag klarar boten bara av att konversera om ett smalt antal ämnen, men jag hoppas lära mig hur jag kan bygga boten så att den lär sig delta i mer organiska konversationer, sade Ahmad till The Daily Beast.

Automatiserade chatbotar används i dagsläget mest för digital kundtjänst, men tekniken är fortfarande ganska trubbig och primitiv. Konversationer blir styltiga och botarna har svåra att förstå längre resonemang. Genom den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens och röstassistans (t.ex. som Amazon Alexa) hoppas många att chatbotar snart kan föra mer människoliknande samtal. På sikt kommer AI-drivna chatbotar kanske kunna ersätta kassapersonal. Eller härma bortgångna släktingar.

Griefbots kan användas i terapisyfte

Genom klassisk terapi har man visat att det går att skynda på de traditionella sorgestegen — förnekelse, ilska, förhandlande, depression och acceptans. Sheri Jacobson, kliniskt ansvarig på Britain’s Harley Therapy, tror att griefbotarna kan ha en liknande effekt:

– När man bearbetar sorg försöker man ofta aktivera minnen och levandegöra stunder man hade med den avlidne personen. I viss mån kanske griefbotar kan hjälpa till med det – genom att minnena blir mycket mer interaktiva

Men det finns också en oro att botarna kan förlänga sorgeprocessen. Genom att boten alltid finns tillgänglig kan det göra att folk aldrig kommer över sorgen av sin bortgångne vän.

Amerikansk bot kan sjunga

James Vlahos är en amerikan som byggt en mer avancerad griefbot. Hans bot innehåller ljudklipp med timmar av anekdoter och sånger framförda av sin avlidne far, vilket gör att han kan föra samtalsliknande konversationer, och få till och med boten att sjunga — genom inspelningar av faderns sånger innan han dog. Wired har gjort en sevärd film om hur boten fungerar.

Läs mer