Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Politiker vill låta väljarna direktrösta i Kongressen genom blockchain

Michael Allman kandiderar till kongressledamot för republikanerna i södra Kalifornien. Han vill skapa en sajt med blockchain-teknik för att ge väljarna direktdemokratiskt inflytande över hur han röstar i Kongressen.

– Många väljare tycker att Washingtons politiska process är trasig. Det beror på att de flesta politiker har ett starkt grupptryck att rösta med sitt parti, istället för vad de själva tycker är rätt i frågor. Det blir en vi-mot-dem-attityd mellan partierna istället för att lösa USAs problem tillsammans, säger Allman till FastCompany.

Allman har ingen tidigare erfarenhet från politiken. Han har istället jobbat som teknikentreprenör, och det var därigenom som intresset väcktes för hur teknik kan öka demokratin.

Direktdemokratisk blockchainsajt

Allman ska skapa en sajt där väljare röstar på lagförslag i Kongressen, exempelvis om vapenlagar. Utöver sajtens röst-funktion ska den visa argumenten för och emot förslaget samt utvalda debattartiklar från båda sidor, som väljarna kan läsa innan de lägger sin röst.

Just blockchain-tekniken ska användas för att skapa unika personinloggningar till sajten. Blockchain ska dels säkerställa att personen som röstar finns i rätt valdistrikt och är registrerad att rösta, och dels låta väljaren rösta anonymt.

Väljarengagemang blir viktigt

Systemets framgång blir helt beroende av att tillräckligt många väljare använder det. Många amerikaner röstar inte i vanliga val; valdeltagandet i amerikanska midterm-valen är bara 40% i genomsnitt. Men Allman hoppas göra det lättare att engagera sig politiskt genom hans sajt, och tror att fler väljare kommer vilja rösta genom sajten eftersom de då vet att deras röst gör skillnad på riktigt.

Läs mer