Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Så fungerar Meerkat

Just nu pågår den amerikanska teknik- och kulturmässan SXSW (vilket står för “south by southwest”) i Austin, Texas. Ett av de projekt som skapat mest hype på mässan är videoappen “Meerkat”. 

Meerkat är en app som låter dig streama livevideo och länka till streamen genom ditt twitterkonto. Integrationen med Twitter fungerar som vid delning av en vanlig Youtubevideo. Uppmärksamheten har gjort att appens antal användare exploderat under de senaste veckorna, och oavsett om den på lång sikt kommer bli en “snapchat-dödare” eller inte så är den därför värd att hålla ögonen på.

Vad är Meerkat?

Meerkat 3
Inloggningssidan för Meerkat

Meerkat är en ny app för livestreaming som länkas genom ditt Twitterkonto. Meerkatkonto krävs för att sända livestream men inte för att följa någons livestream. När livestreamen är avslutad försvinner videon från Meerkat, vilket gör det till ett s.k. “engångsmedia”, som Snapchat. Dock kan uppladdaren själv spara sin streamade video efteråt.

Meerkat är nära integrerat med Twitter, och varje gång du startar en Meerkat-sändning så skickas en automatisk tweet ut på din profil med länk till streamen. Huruvida auto-tweet är en tillfällig growth hacking-lösning eller en långsiktig funktion återstår att se.

Precis som på Snapchat finns ett poängsystem i appen, hur poäng genereras och används är oklart. Appen är fortfarande i ett tidigt stadie av utvecklingen.

Hur funkar det?

Ladda ner appen från App Store och koppla ditt Twitterkonto så är du igång. I nuläget är appen endast vara tillgänglig för Android. Några utvecklare på Meerkat har tagit fram en android-version som gör det möjligt att titta på videor, men inte att sända ännu.

Vem har gjort appen?

Appen är utvecklad av San Fransisco-startupen Life on Air, som efter hypen kring Meerkat blivit ett hett investeringsobjekt i den digitala industrin just nu.Meerkat 1

När släpptes den?

Appen släpptes för några veckor sedan.

Varför finns den?

Hur appen kommer användas är inte helt tydligt ännu, delvis på grund av att appen inte är färdigutvecklad, delvis för att det inte utkristalliserats någon given målgrupp ännu. En möjlig målgrupp för Meerkat som diskuterats på teknikbloggar är journalister som vill sända live från nyhetshändelser.

Kommer appen att slå?

Meerkat 2
Skärmdump från en livestream i Meerkat

Svårt att säga. Appen är fortfarande i ett tidigt stadium, och innehåller en del buggar. Mindre uppdateringar till appen kommer nästan dagligen. På bloggen Nextweb menar skribenten att “vanligt folk lever ganska likartade liv, så det kommer inte att finnas så mycket extraordinärt att livestreama och skapa intresse kring”.

Tidigare videostreamingappar så som Bambuser (lanserades 2007) har haft svårt att få genomslag, något som också kan ha berott på att smartphones var ovanliga, bandbredden låg och batteritiderna sämre.

Behöver du skynda för att registrera din organisations användarnamn på Meerkat?

Nej, det behövs inte eftersom du loggar in med twitterkontot och inte med ett Meerkat-unikt användarnamn.

Läs mer: Meerkat i storbråk med Twitter (breakit.se)

Se appen in action