Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Sevärt: Dokumentären om hur Nya Moderaterna vann valet 2006

Moderaterna förvandlade hela sin kommunikationsstrategi inför valkampanjen 2006. Chefsstrategen Per Schlingmann slet bort bilden av gammelmoderaterna och byggde istället upp bilden av partiet som “Sveriges nya arbetarparti”. Det var en mästerlig taktik som vann valet. Nu visas dokumentären om deras resa på SVT Play.

Schlingmann är en av Sveriges vassaste politiska spinndoktorer och hans metoder är väl värda att studera för den med intresse för kommunikation och varumärkesbyggande.

Ett av Schlingmanns första drag som chefsstrateg var att lansera en ny grafisk profil för Moderaterna. Den hårda gammelmoderat-mörkblåa färgen byttes ut mot en folkligare babyblå nyans. Dessutom bytte man ut retoriken. Man började använda enklare ord. Man förändrade klädseln och införde förbud på slipsar och pärlhalsband hos sina företrädare.

Moderaterna blev ett “arbetarparti”, men inte som Socialdemokraterna använt arbetarbegreppet – som ett parti som företräder arbetarklassens kamp. Med “arbetarparti” menade Moderaterna istället att alla i Sverige skulle arbeta, de skulle ha jobb.

Gav ut ett varumärkesmanifest

Schlingmann och hans kollegor tog den politiska metodutvecklingen till en ny nivå. De revolutionerade hur svenska partier utnyttjar ordval och “framing” för att driva problemformulering och arbetade mycket med opinionsmätningar för att testa ut nya idéer.

Man gav dessutom ut en uppmärksammad varumärkeshandbok, som förklarade hur Nya Moderaterna skulle prata, se ut och uttrycka sig. Handboken blev ett viktigt verktyg för att kommunicera ut den nya visionen till gräsrötterna ute i landet. Den finns fortfarande tillgänglig på Moderaternas hemsida. Det var första gången ett parti tog fram en sådan skrift.

Källa: Nya Moderaterna - "En Guide Till Nya Moderaternas Utseende".
Utdrag ur  “En Guide Till Nya Moderaternas Utseende”.

[bsc_button size=”lg” style=”primary” block=”false” title=”Se dokumentären om Nya Moderaterna” url=”https://www.svtplay.se/video/2818037/nya-moderaterna/nya-moderaterna-avsnitt-1?start=auto&tab=senaste” target=”_self” nofollow=”false”]