Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Youtube vill bekämpa konspirationsteorier genom att länka till Wikipedia

Youtube har kritiseras hårt för att underlätta spridningen av konspirationsteoretiskt innehåll. Nu lanseras en funktion som ska bekämpa konspirationsteorier genom att länka till Wikipedia.

Efter skolskjutningen i Parkland i Florida spreds en konspirationsvideo som påstod att nyhetsklippen om skolskjutningen inte var på riktigt, och att överlevarna bara var betalda skådespelare. Videon fick 200 000 views innan den plockades ned av Youtube. Youtube och Google har därefter fått högljudd kritik för att deras algoritmer gynnat konspirationsteoretiskt innehåll.

Nu vill Youtube-VDn Susan Wojcicki råda bot på problemet, och introducerar nya Youtube-funktionen “information cues”. Nya funktionen innebär att användare som söker efter konspirationsteoretiska ämnen, som chemtrails, ska exponeras för en Wikipediasida som debunkar myten.

I dagsläget rullas funktionen bara ut för de konspirationsteorier som skapat “signifikant debatt” på plattformen, skriver Wired.

Wikipediaartiklar kommer att länkas under videor med konspirationsteoretiskt innehåll.
Wikipediaartiklar ska länkas under videor med konspirationsteoretiskt innehåll.

Kommer det fungera?

Funktionen är en fin tanke, men den omvänder nog inte några konspirationsteoretiker. Konspirationsteoretiker har en tendens att välja bort konventionell kunskap från “vanliga kunskapssidor” som just Wikipedia. Det är därför osannolikt att en wiki-länkning från Youtubevideor skulle omvända någon. Jihadister slutar inte heller vara jihadister bara för att man länkar till Wikipedia-sidan om “Amerika” under Al-Qaedas propagandafilmer.

Youtube försöker rädda ansiktet med nya funktioner

Efter USA-valets mängd av falska nyheter och manipulerat innehåll befinner sig Youtube i en PR-kris. För att rädda ansiktet behöver Youtube visa politikerna att plattformen agerar mot konspirationsteoriskt innehåll. Många politiker sätter press och kräver att Youtube “tar sitt ansvar” och plockar bort konspirativt innehåll. Men Youtube vill inte radera innehåll som inte tydligt bryter mot lagen – eftersom de vill undvika att få juridiskt ansvar för de hundratusentals videor som publiceras varje dag. De vill till varje pris bara uppfattas som en plattform i lagens mening – inte som en medieorganisation.

För att kyla politikernas ilska mot “fake news” presenterar Youtube pseudofunktioner som denna, som egentligen inte fungerar i praktiken men ser bra ut på pappret och gör att de kan svettas mindre i Kongressens utfrågningar. Och därmed slippa regleringar ett tag till.